tiistai 17. maaliskuuta 2009

Voiko Whippettien sydän huonosti

Patologilta tuli vihdoinkin lausunto Hemmon (Sökövintin Hercules) ruumiin avauksesta. Lausunto on luettavissa Markkiksen blogista.

Tämän sivulöydöksen olisi voinut jättää pistämättä julkisuuteen, mutta olemme sitä mieltä, että tämä on erittäin arvokasta tietoa muillekin kasvattajille sekä kasvattiemme omistajille, senkin uhalla, että peetä tulee taas niskaan oikein roppakaupalla, mutta tulkoon, me kestämme sen jos saamme tämän julkaisemisella aikaan jotain hyvää tämän rodun terveyttä ajatellen tulevaisuudessa.

Hemmon ruumiinavauslausunto lähtee vielä tänä iltana Hannes Lohelle. Hemmon DNA näyte on myös mukana geenitutkimuksessa. Samoin Whippet Harrastajat ry:n jalostustoimikuntaan lähtee lausunto sekä Whippet Health Foundation -terveysjärjestön sivuille tulee tieto tästä.

Pari viikkoa sitten sain viestiä eräältä ratalinjaisen whippetin omistajalta, että heidän 4 vuotiaalla uroksellaan todettiin myös Dilatoiva kardiomyopatia (DCM=dilated cardiomyopthy).  

Eikä tästä ole kulunnut kuin muutama vuosi, kun eräs ratalinjainen whippet ei läpäissyt eläinlääkärin tarkastusta maastokilpailuissa, koska eläinlääkäri kuuli sydämmestä sivuäänen. Omistaja tuli suoraan samalla paikkakunnalla pidettäviin ratakilpailuihin ja pyysi siellä eläinlääkäriä kuuntelemaan koiransa sydämmen ja sieltä ei kuulunutkaan mitään sivuääniä. No, omistaja käytti tämän koiran varmuuden vuoksi sydänultrassa ja kaikki ei ollutkaan hyvin, vaan sydämmestä löytyi vikaa.

Kirsi & tiikeritytöt blogissa paljon tietoa ja linkkejä sydän sairauksista.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Marjaana kaikesta tiedosta ja linkeistä!! Ei missään nimessä ole haitaksi teille, vaan osoittaa tämäkin erittäin vastuullista whippettien kasvatustanne, mikä tosin näkyy niin monessa muussakin! Iso Kiitos!

T.Tiina

Unknown kirjoitti...

Olipas ikävä sivulöydös :(

Kirsi kirjoitti...

Juuri näin, kyllä on kaikkien aika puhua whippeteillä esiintyvistä sairauksista! Olen lukenut viime aikoina paljon erittäin hyviä terveysartikkeleita ja lähes tulkoon jokaisessa puhutaan siitä, että koiraihmisten "vikana" on suhtautua sairauksiin tunneperäisesti (mikä on toki luonnollista). Kun tunneperäinen käsittelytapa heivattaisiin sivuun ja suhtauduttaisiin terveysasioihin faktapohjalta, unohtuisi nopeasti kaikenmaailman mustamaalaukset! Totuus kun on, että geneettisesti täydellisen tervettä koiraa ei ole olemassakaan. Tässä hyvä teksti luettavaksi http://www.ashgi.org/articles/breeding_stigma.htm ja http://www.ashgi.org/articles/fact_clean_lines.htm

LH kirjoitti...

Samaa mieltä, upeata että voit tälläisistä , myös ikävistä asioista kirjoittaa, niin ei kenenkään tarvi puskissa supsutella.

Anonyymi kirjoitti...

Ei sada peetä niskaan vaan arvostusta!Lemmikin omistaja haluaa pitkäikäisen ystävän.Mieluummin sellaisen haluaa hankkia kasvattajalta joka myöntää ettei"kaikki ole kultaa mikä kiiltää"Joskus tieto tuo tuskaa mutta jossainvaiheessa siitä voi olla apua pidemmälle katsottuna.Koiran omistajana pidän tärkeänä kasvattajan työtä niin jalostuksessa kuin muussakin koiraan liittyvissä asioissa ja voin käsi sydämmellä sanoa että olen ylpeä että olen saanut koirani juuri tällaiselta kasvattajalta hankittua.Jaana

Unknown kirjoitti...

Kiitos kaikille rohkaisevista kommenteistanne, on todella hienoa saada positiivista palautetta näinkin ikävistä asioista ja tämä vaan vahvistaa sitä uskoamme, että avoimuus on se mikä tätä rotua vie eteenpäin!

Kiitos vielä kerran kaikille.

-Marjaana & Markkis & Vuokko